Praktijk MozaïekJe kan geen negatieve gedachten hebben als je dankbaar bent!

Je kan geen negatieve gedachten hebben als je dankbaar bent!

Deze zin hoorde ik afgelopen week iemand uitspreken, en gelijk dacht ik: dit is zo waar!

Nu we nog langer beperkende Corona regels hebben is het niet zo gek dat mensen negatieve gedachten hebben. En bij negatieve gedachten hoef je niet alleen te denken aan teleurstelling,  boosheid of frustratie. Eigenlijk passen alle gedachten die geen positief gevoel geven onder negatieve gedachten. Denk maar eens aan gedachten van bezorgdheid, gemis, angst, onrust of je eenzaam voelen. Ze hebben allemaal géén positieve “lading”

Herken jij één van deze gevoelens? Misschien hoort er een bepaalde situatie bij. Mag ik je dan eens uitdagen om beter naar deze gedachten te kijken. Als je aan iets negatiefs denkt, komt daar automatisch een gevoel bij.  Wat voel je dan? En waar in je lichaam voel je dit? Een negatieve gedachte doet iets met je lichaam, en meestal is dat niet heel prettig.

Als we vervolgens gaan kijken naar een positieve gedachte dan is dankbaarheid een hele krachtige. Kan jij je iets of iemand voorstellen waar je heel dankbaar voor bent? En als je bijvoorbeeld dankbaar bent voor een bepaald persoon, wat maakt dan dat je je dankbaar voelt? Is het die blik, wat die persoon zei of deed?  Misschien hoort er een bepaalde situatie bij.

Hoe voelt het als je aan dankbaarheid denkt?  Waar voel je dat in je lichaam? Het voelt vast fijn hè!

Vandaag kreeg ik  een bosje bloemen van mijn vader, ik had (in mijn ogen) iets kleins voor hem gedaan, maar kennelijk was het voor hem heel waardevol. Als ik nu aan mijn vader denk terwijl hij mij bloemen geeft voel ik de dankbaarheid. Het voelt als een warme liefdevolle deken in en om mij.

Als je gelooft dat alles wat je aandacht geeft groeit. Zou je dan niet het liefst meer aandacht geven aan dankbaarheid? Mocht je het woord dankbaarheid een beetje lastig vinden, dan mag je daarvoor in de plaats natuurlijk ook kijken naar waar je blij van wordt.

Ester